Διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής (εξ’ αποστάσεως) εκπαίδευσης.

Κατηγορία: Ανακοινώσεις Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 Γράφτηκε από τον/την ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την 20/04/2021 διεξήχθη τηλεδιάσκεψη στο σωματείο της νότιας Αθήνας. Συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα και έγινε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των σχολών οδήγησης σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα. (Δικαιώματα και Υποχρεώσεις).

Για το θέμα της θέσπισης της δυνατότητας διεξαγωγής θεωρητικών μαθήματων εξ αποστάσεως σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι συντριπτικά περισσότεροι συνάδελφοι αποφάνθηκαν ότι δεν συμφωνούν με την ανεξέλεγκτη τήλε εκπαίδευση.

Ο Προέδρος της ΠΟΕΟ, μέλος του ΣΕΟΝΑ, που συμμετείχε στην συνάντηση ενημέρωσε τα μέλη ότι μπορούν να παρακαμφθούν οι συνήθεις υποχρεώσεις του κάθε Διευθυντή σπουδών των ΚΕΘΕΥΟ, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24489, γιατί κατά την άποψη του, η ΝΠΔΔ όπως ο ίδιος ανέφερε καταργεί το ΠΔ208 και την ΥΑ50984, καταργεί το ΚΕΘΕΥΟ. Συγκεκριμένα απάντησε σε ερωτήσεις συναδέλφων ότι μπορεί κάποιος να διενεργήσει εξ αποστάσεως θεωρητική εκπαίδευση χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εγγραφή στο βιβλίο θεωρίας, χωρίς κατάσταση και θα μπορεί να πάρει ημερομηνία και να βγει το δίπλωμα.

Επειδή υπήρξαν διαφωνίες και αμφιβολίες για το θέμα αυτό από όλους σχεδόν τους συναδέλφους, ζητήθηκε να υπάρξουν γραπτές διευκρινήσεις για να είμαστε καλυμμένοι σε ενδεχόμενο έλεγχο σχετικά με τις υποχρεώσεις των διευθυντών σπουδών των ΚΕΘΕΥΟ. Είμαστε σε αναμονή σχετικού εγγράφου από την ΠΟΕΟ.

Το σωματείο προτείνει στα μέλη του, χωρίς να έχει την δυνατότητα να τους το επιβάλει, να μην υιοθετήσουν την δυνατότητα αυτή, να μην διενεργήσουν θεωρητική εκπαίδευση εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου, τουλάχιστον μέχρι την Μ. Δευτέρα 26/04/2021, αφενός γιατί δεν είναι σαφείς οι όροι και οι προϋποθέσεις, και αφετέρου για να διαπιστώσουμε αν θα συμπεριλαμβάνεται η διάταξη αυτή στην νέα αναμενόμενη ΚΥΑ της επόμενης εβδομάδας.

 

Σας ευχαριστούμε

                                                                                                                                                         21/04/2021

 
 
Γνωμοδότηση Δικηγόρου
 
 
 
Κατόπιν ερωτήματος που μου τέθηκε από το Σωματείο σας ως προς το εάν εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση υποβολής καταστάσεων θεωρητικών μαθημάτων στην αρμόδια Δ/νση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Όπως γνωρίζετε, η σχετική υποχρέωση προβλέπεται στην παρ. 2  του άρθρου 9 του π.δ. 208/2002 και αναφέρεται γενικά σε "θεωρητικά μαθήματα".
Με την πρόσφατη ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.24489/17-4-2021, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1558Β'/2021, επετράπη η διενέργεια θεωρητικών μαθημάτων υποψηφίων οδηγών εξ αποστάσεως με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Ουσιαστικά, δηλαδή, δόθηκε η δυνατότητα διενέργειας θεωρητικών μαθημάτων κατ' εξαίρεση όχι δια ζώσης και αυτό αποφασίστηκε λόγω της έκτακτης κατάστασης της υγειονομικής κρίσης και προς διασφάλιση της υγείας εκπαιδευτών και υποψηφίων οδηγών. Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν τροποποιήθηκε η κανονιστική υποχρέωση αναγγελίας των μαθημάτων αυτών στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας.
Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι οι σχετικές διατάξεις δεν διακρίνουν ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των θεωρητικών μαθημάτων, καθώς και του γεγονότος ότι η πρόσφατη ΚΥΑ σιωπά ως προς το εάν διατηρείται ή όχι η συγκεκριμένη προβλεπόμενη υποχρέωση αναγγελίας των μαθημάτων αυτών στην αρμόδια υπηρεσία, η προβλεπόμενη υποχρέωση αναγγελίας των θεωρητικών μαθημάτων στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας εξακολουθεί να ισχύει.
Ως εκ τούτου προτείνω να ενημερώσετε τα μέλη του Σωματείου σας να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τις σχετικές προβλέψεις προς αποφυγή κυρώσεων σε ενδεχόμενο μελλοντικό έλεγχο. Το αντίθετο θα μπορούσε να ισχύσει (αν και παράτυπα), μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών θα εξέδιδε επίσημο έγγραφό της. Απλώς σε αυτήν την περίπτωση  θα υπήρχε δυνατότητα νομικής άμυνας, εάν επιβάλλονταν διοικητικές κυρώσεις. Και πάλι, όμως, θα προέκυπτε εμπλοκή, την οποία θεωρώ σκόπιμο να αποφύγουν τα μέλη σας.
Η παρούσα γνωμοδότηση μπορεί να κοινοποιηθεί στα μέλη του Σωματείου σας, εφόσον το κρίνετε σκόπιμο.
Με εκτίμηση,
 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ                                            ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ,

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ                               Αγ. Δημήτριος 22/04/2021

ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ 57 Αγ. Δημήτριος 17342                                  Αριθμ. Πρωτ: 96

Τηλ 2109858591                                                                               

Web: www.seona.gr                      

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                               ΠΡΟΣ: Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής

Πληροφορίες:                                                                   Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών

Ελ. Λαμπρόγιαννης  6972025875                                  Γενικό Διευθυντή Μεταφορών

Στ. Χασούρης            6944631431                      ΚΟΙΝ: ΥΜΕ Γραφείο Υπουργού

                                                                                             ΥΜΕ Γραφείο Υφυπουργού                

                                                                                             ΥΜΕ ΔΟΚΑ 

                                                                                             Εθνική Αρχή Διαφάνειας          

                                                                                             ΠΟΕΟ                         

                                                                                             ΟΕΥΟΕ

                                                                                             ΠΣΕΟ  

 

Θέμα: Διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής (εξ’ αποστάσεως) εκπαίδευσης.

 

 ΣΧΕΤ:  α) ΚΥΑ  Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24489 17/04/2021

β) Εγκύκλιος ΥΜΕ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24489 20/04/2021

γ) ΥΑ Α3/ οικ.50984/7947/2013 όπως ισχύει.

δ) ΠΔ 208/2003 όπως ισχύει

ε) Πδ51/2012 όπως ισχύει.

 

Την 17/04/2021 δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ  Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24489 όπου ορίζεται ότι επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής (εξ’ αποστάσεως) εκπαίδευσης, από δημοσιεύσεώς της και για το χρονικό διάστημα ισχύος της, από τα ΚΕΘΕΥΟ.

Δεδομένου ότι στο α) και β) σχετικό δεν αναφέρονται ρητά οι όροι και οι προϋποθέσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης γεγονός που έχει προκαλέσει ασάφεια στα μέλη μας, παρακαλούμε να μας διευκρινίσετε αν παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις των γ), δ), ε) σχετ. όπως στα παρακάτω ερωτήματα.

 • Υφίσταται υποχρέωση κατάθεσης βεβαίωσης Διευθυντή Σπουδών ΚΕΘΕΥΟ για την θεωρητική εκπαίδευση που έλαβε ο υποψήφιος για τον προγραμματισμό θεωρητικής εξέτασης και την έκδοση της άδειας οδήγησης;
 • Υφίσταται η υποχρέωση εγγραφής του υποψήφιου στο βιβλίο θεωρητικής εκπαίδευσης, με την υποχρέωση αναγραφής του αριθμού των συμμετεχόντων στα πρώτα 15’ της εκπαιδευτικής ώρας;
 • Υφίσταται η υποχρέωση κατάθεσης εβδομαδιαίου προγράμματος θεωρητικής εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΥΟ;
 • Η διάρκεια της εκπαιδευτικής ώρας παραμένει 45’;
 • Υφίσταται η υποχρέωση διαλείμματος τουλάχιστον 15’ κάθε δυο εκπαιδευτικές ώρες;
 • Ποιος είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων στην τήλε εκπαίδευση;
 • Υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση του Διευθυντή Σπουδών των ΚΕΘΕΥΟ, που να προκύπτει από την διενέργεια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που δεν αναφέρεται στα γ), δ), ε) σχετ., όπως πχ καταγραφή εικόνας ή ήχου;

 

Προκειμένου να

 • εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή παροχή ποιοτικής θεωρητικής εκπαίδευσης στους υποψήφιους οδηγούς.
 • διασφαλιστεί η νομιμότητα της διαδικασίας,
 • εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές ή κολλήματα στην διαδικασία έκδοσης αδειών οδήγησης των πολιτών,
 • εξασφαλιστεί ότι θα είμαστε καλυμμένοι σε οποιοδήποτε έλεγχο,
 • την εξάμηνη αναστολή της δραστηριότητας μας λόγω των υγειονομικών μέτρων, που έχει προκαλέσει την οικονομική αφαίμαξη των μελών μας,

σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν.

Σας ευχαριστούμε.

                                                                       

                                                                      Για το ΔΣ

 

 

                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ                                                 ΧΑΣΟΥΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ